Bağırsakları motor üzere çalıştırıyor! Doğal müshil tesiri, olgunlaşmamışı en yeterlisi – CİSAMER
Cisamer | Doğru Haber, Doğru Yaşam
17 Temmuz 2025 - Perşembe
Sağlık

Bağırsakları motor üzere çalıştırıyor! Doğal müshil tesiri, olgunlaşmamışı en yeterlisi

40views

Sağlık söz konusu olduğunda, beslenme ve sindirim genellikle aklımızın en üstünde yer alır, çünkü vücudumuz besinlerini yiyeceklerden alır ve sindirim, bu besinleri emmemizi sağlayan süreçtir. Düzgün sindiremiyorsak, vücudumuz düzgün çalışamaz, bu da atık ve toksinlerin etkili bir şekilde atılamadığı anlamına gelir.

Bağırsak sağlığı uzmanları sağlıklı ve düzenli bağırsak hareketlerini en iyi destekleyen besinler ve nedenlerini sıralıyor. Sindirimi en iyi destekleyen besinler genellikle sindirimi kolay ve lif açısından zengin olanlardır.

Tam tahıllarda ve sebzelerde bulunan çözünmeyen lif, dışkıya hacim kazandırır ve sindirim sisteminde daha hızlı hareket etmesine yardımcı olarak kabızlığı önler. Yulaf, baklagiller ve meyvelerde bulunan çözünen lif ise suyu emer ve dışkıyı yumuşatır. İşte dışkılamanıza yardımcı olacak en iyi besinler!

1- Yulaf

Yulaf ve yulaf ezmesi, dışkıyı yumuşatmaya, düzenli bağırsak hareketlerini desteklemeye ve daha yavaş sindirim sayesinde besinleri daha iyi emmeye yardımcı olan yüksek çözünür lif içeriğine sahiptir. Aynı zamanda prebiyotik görevi gören yulaf, sağlıklı bir mikrobiyomu desteklemek için bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri beslemeye yardımcı olabilir.

2- Zencefil

Zencefil, bağırsaktaki dengeli mikrobiyomu destekleyen iltihap önleyici bir temel besindir. Ayrıca sindirim sistemindeki hareketliliği de teşvik eder. Bu, atıkların zamanında atılmasını sağlar ve kabızlık, şişkinlik ve aşırı gaz oluşumunu önlemeye yardımcı olur.

3- Pişmiş sebzeler

Pişmiş sebzeler, çiğ olanlara kıyasla vücudumuz tarafından daha kolay sindirilir. Sebzeleri pişirmek, vücudumuzun onları parçalamak için daha az enerji harcaması anlamına gelir, ancak yine de lif ve içerdikleri tüm önemli besinleri içerirler. İdeal sindirim sağlığı hedeflendiğinde pişmiş sebzelerden kaçınmayın.

4- Kivi

Kivi lif bakımından zengin olmakla kalmaz, aynı zamanda aktinidin adı verilen bir enzim de içerir. Aktinidin, tükettiğimiz diğer besinler üzerinde etkili olarak sindirimi desteklediği düşünülen proteinin parçalanmasına yardımcı olur.

Çalışmalar, düzenli olarak kivi tüketmenin, gastrointestinal rahatsızlığı olan kişilerde bile dışkı sıklığını ve kıvamını iyileştirdiğini gösteriyor. Vücudumuz için gerekli bir mineral olan potasyum da kivide bol miktarda bulunur ve sindirim sisteminde düzenli hareketi teşvik ederek sağlıklı bağırsak hareketlerini desteklemeye yardımcı olabilir.

5- Kabak çekirdeği

Magnezyum açısından zengin olan kabak çekirdeği, sindirim sisteminde düzenli hareket etmeye yardımcı olabilir. Kabak çekirdeği aynı zamanda bir lif kaynağıdır ve mide asidi oluşturmak için gerekli olan demir ve çinkonun iyi bir kaynağıdır. Mide asidi, yiyeceklerin bağırsaklara geçip daha fazla işlenip atılmadan önce parçalanmasında kritik bir rol oynar.

6- Olgunlaşmamış muz

Henüz olgunlaşmamış muzlar, ince bağırsaktaki bağırsak mikroplarımız tarafından sindirilen bir tür karbonhidrat olan dirençli nişasta içerir. Bu süreç, daha fazla iyi bakteri üreterek, iltihabı azaltarak, bağırsak astarının bütünlüğünü destekleyerek ve düzenli bağırsak hareketlerini teşvik ederek bağırsak mikrobiyomumuzu dengelemeye yardımcı olur.

Leave a Response