Doğrama tahtaları büyük tehlike saçıyor: Bu görüntüyü görürseniz hemen evden uzaklaştırın – CİSAMER
Cisamer | Doğru Haber, Doğru Yaşam
21 Temmuz 2025 - Pazartesi
Sağlık

Doğrama tahtaları büyük tehlike saçıyor: Bu görüntüyü görürseniz hemen evden uzaklaştırın

61views

Uzmanlara göre, üzeri çiziklerle dolu doğrama tahtaları, zararsız gibi görünse de bakterilerin üremesi için elverişli ortam oluşturuyor. Bu çizik ve oluklara yerleşen bakteriler zamanla çoğalabiliyor ve bu da çapraz bulaşma yoluyla gıda zehirlenmelerine yol açabiliyor. Uzmanlar, bu nedenle çizik tahtaların vakit kaybetmeden yenisiyle değiştirilmesi önerildi.

DOĞRAMA TAHTALARINDA TEMİZLİĞE DİKKAT

Uzmanlar ayrıca çiğ ve pişmiş gıdalar için farklı doğrama tahtaları kullanılması gerektiğinin altını çiziyor. Temizlikte ise sıcak ve sabunlu su kullanılması, kurulamaya mutfak havlusu yerine kağıt havlu tercih edilmesi öneriliyor. Bu uygulamalar, gıda güvenliği açısından önemli bir koruma sağladığı bildirildi.

PLASTİK TAHTALARDA MİKROPLASTİK UYARISI

Hasar görmüş plastik doğrama tahtalarının bir başka riski ise mikroplastik salınımı. 2024 yılında Environmental Science & Technology dergisinde yayımlanan bir çalışmada, çizilmiş plastik doğrama tahtalarının sebze, et ya da balık kesimi sırasında küçük plastik parçacıkları bırakabildiği tespit edildi. Uzmanlar, bu tür tahtaların kullanımının yılda yaklaşık 50 gram mikroplastiğin yiyeceklerle birlikte vücuda girmesine neden olabileceği tahmin edildi.

5 milimetreden küçük parçacıklar olan mikroplastikler, çevrede olduğu kadar insan vücudunda da birikim gösterebiliyor. Daha önce yapılan araştırmalar, bu parçacıkların iltihaplanma, kalp-damar hastalıkları ve uzun vadeli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilebileceğini ortaya koymuştu.

Uzmanlar, plastik doğrama tahtalarının genel olarak güvenli olduğunu belirtirken, bu tahtalardan salınan mikroplastiklerin büyük oranda temizlik sırasında uzaklaştırıldığını ifade ediyor. Şu anki verilere göre bu riskin düşük olduğu değerlendirilse de, mikroplastiklerin uzun vadeli etkilerini daha iyi anlayabilmek için daha fazla bilimsel çalışmaya ihtiyaç olduğu vurgulandı.

Leave a Response