Aile hekimliği’nde yeni dönem tepki çekti: “Yenilik değil eziyet” – CİSAMER
Cisamer | Doğru Haber, Doğru Yaşam
23 Temmuz 2025 - Çarşamba
Sağlık

Aile hekimliği’nde yeni dönem tepki çekti: “Yenilik değil eziyet”

11views

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, yaptığı açıklamada yeni düzenlemenin hekimleri desteklemediğini, aksine iş yükünü artırdığını savundu. Mehlepçi, “Bu yasa, sahadaki uzman sayısını artırmak yerine hekimleri sömürmeye devam ediyor” dedi.

Mehlepçi, sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi kapsamında çalışan hekimlerin ücret ve izin kaybı yaşadığını belirterek, “Hem eğitim alan hekimler hem de onların yerine görev yapanlar ciddi hak kaybı yaşıyor” ifadelerini kullandı.

Mehlepçi, “Sözleşmeli uzmanlık yapanlara vekaletsiz izin hakkı tanınmalı, görevlendirme yapılacaksa tam ücretlendirme yapılmalı. Sözleşmeli uzmanlık eğitimine gidecek olanlardan rotasyon sırasında kesinti yapılmamalı. İller arası rotasyona gidenlerin özlük hakları desteklenmeli.” dedi.

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yasa değişikliğinin asıl amacı sahada uzman sayısını artırmak olduğu için uzmanlık eğitimi öncesinde -5 yıl değil sonrasında 5 yıl Aile Hekimliği’nde çalışmayı teşvik edici uygulamalar geliştirmek (ASM’de çalışan Aile hekimi uzmanının hakediş ve özlük haklarında iyileştirme vb. ) daha uygun olacaktır. Güncel durumda hastanede çalışan uzman hekimler daha yüksek ücret aldığı için SAHU ile uzman olanlar arasından hastaneye geçişler oluyor. Bu sayede uzmanlık eğitimi alanların sahada çalışmaya devam etmesi teşvik edilip sahadaki uzman sayısı arttırılır.

-Yine uzmanlık eğitiminin asıl parçası olan Aile Hekimliği kısmında sözleşmeli çalışanlar yeterli eğitici desteği alamıyorlar. Haftanın belirli günleri Anabilim dallarındaki eğitimlere katılmak yerine dış rotasyonlarda gibi bu 4 yıl içinde tamamlanacak dönemler halinde 3-6 aylık aile hekimliği rotasyonu ile uzmanlık eğitimi düzenlenmeli. Bu sayede uzmanlık eğitiminin esası olan Aile Hekimliği kısmının desteklenmesi sağlanmalı. Aile Hekimliği kliniklerinde Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri’nde yeterli eğitici desteği sağlanmalı.

-Tüm bunların dışında uzmanlık eğitimi süre ve içeriği yönetmeliklerle değil TUK kararları ile belirlenmeli. Bu yapılan yönetmelik için uzmanlık derneklerinin ve Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun da görüşü alınmalı.”

Leave a Response