
Seralarda erken hasat amacıyla yetiştirilen turplarda yoğun şekilde gübre kullanılması, sebzenin nitrat içeriğini artırabilir. Nitratlar, yüksek miktarda alındığında zehirlenme riski oluşturabilir. Bu durum, özellikle çok parlak renge sahip ve acımsı tat barındıran turplarda daha belirgin olurken, baş ağrısı, mide bulantısı ve çocuklarda dolaşım sistemi bozuklukları gibi etkiler gözlenebilir.
Turp, özellikle aç karnına ya da fazla miktarda tüketildiğinde mide zarını tahriş edebilir. Bu tahriş, şişkinlik, mide ekşimesi gibi geçici rahatsızlıkların yanı sıra gastrit ya da mevcut ülserin kötüleşmesi gibi daha ciddi sorunlara da yol açabilir.
TİROİD SAĞLIĞI İÇİN ÖNEMLİ UYARI YAPILDI
İçerdiği bazı maddeler nedeniyle turp, iyot emilimini olumsuz etkileyebilir. Bu özellik, tiroid problemi olanlar için özellikle dikkat edilmesi gereken bir duruma işaret eder. Uzmanlar, tiroid hastalarının turpu sınırlı miktarda tüketmesini önerdi.
GÜNLÜK TÜKETİM MİKTARI NE OLMALI?
Sağlıklı yetişkinlerin, turpu salata ya da garnitür olarak günde 5 ila 7 adet tüketmesinde sakınca bulunmazken, 3 yaş altındaki çocuklara turp verilmemesi tavsiye edildi.
Daha önce, bazı kişilerin kirazdan uzak durması gerektiğine dair uyarılara yer verilmişti. Sebze ve meyve tüketiminde dikkat edilmesi gereken başka detaylara da diğer haber içeriklerimizde yer verildi.